FM és a korrupció

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség nyilvános létesítménygazdálkodási fóruma.
A fórumok szervere a leveleket, értesítéseket az info@fmguru.hu e-mail címről küldi. Ha biztos akar lenni, hogy megkapja a leveleket, javasoljuk, lépjen kapcsolatban az Ön cégének az informatikai részlegével, és kérje, hogy vegyék fel az info@fmguru.hu e-mail címet a a spam szűrőben megbízhatók közé.

FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: forgacslaci » 2009.03.19. 10:26

Sziasztok!
Igen érdekes, és meglehetősen furcsa témában indítok topicot.
Az "FM-és a korrupció" igen izgalmas téma számomra. Az előző munkahelyemen is azért lettem kegyvesztett, mert a főnököm nyúlta a takarító vállalkozót, és nem nézte jó szemmel, hogy szóvá tettem azt ,hogy a vállalkozó védettsége okán a szolgáltatás minősége jelentősen csökkent.
Ma is hasonló problémával küzdök. Egy perfektül előkészített és lebonyolított tendert állítottak le az eredmény hírdetés napján, ugyanis nem a "preferált" vállalkozó adta be a legjobb ajánlatot. Természetesen nyílt titok, hogy ki (kik) a hunyó, mégis kaotikus helyzet alakult ki a lezáratlan tender miatt. Ennek következtében jelenleg 4000 dolgozó nem jut megfelelő étkezési és vending szolgáltatáshoz. (napi munkaidő 12 óra )
Számtalan egyéb hasonló gyanú merül fel a napi munkám során más osztályokon is, melyek megszüntetése rendkívüli energiát igényel, illetve folyamatos kapcsolati tőkevesztést jelent.
Nyílvánvaló, hogy a kedvezményezettek nem fognak reagálni, mert a helyzet fenntartásában érdekeltek, ugyanakkor nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre, esetleges tapasztalatotokra a témával kapcsolatosan.
Tulajdonképpen a szakdolgozatomat is e témában szerettem volna írni, de kollegáim lebeszéltek, hogy nem fogok előre jutni. Ennek ellenére ismételten próbálkozom. Létrehoztam egy kizárólag e téma feldolgozására használt e-mail címet. forgacslaci@velvet.hu . Kérem, hogy akinek véleménye van a témával kapcsolatosan, de nem szeretné nevével valamennyiünkkel megosztani , a fentí címre írjon, akár név és cégmegjelölés nélkül is. Kizárólag egy kérésem van, a valóságnak megfelelő, tényszerű helyzeteket vázoljon. Természetesen az olyan vélemények is fontosak, melyek azt vázolják, hogy az Ő cégüknél kizárt az ilyen helyzet.
Bízom benne, hogy a téma mindenki számára érdekes lehet , és nem süllyed a közöny mocsarába.
Várom véleményetek, akár a fórumon akár a póstafiókon.
Ígérem, hogy kérés esetén teljes diszkrécióval kezelem az információkat.
Köszönöm mindenkinek a segítségét.
Üdv:
L
Avatar
forgacslaci
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2008.11.05. 09:41

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: Czerny » 2009.03.21. 17:50

Laci, ez nagyon érdekes kezdeményezés.
Szerintem érdemes lenne a nyílt fórumban is indítani egy témét, vagy akár alfórumot.
Egy adalék: nem közvetlenül a korrupcióhoz, de mivel zavaros a helyzet és magának a létesítménygazdálkodásnak fogalma és feladata is tisztázatlan, ezért aztán mindenki ért hozzá: http://www.mogaistvan.hu/index.php
Remélem tévedek.

Ha gondolod, szívesen indítunk egy nyilt témát a Te bejegyzésedet név nélkül idézve.
Én úgy látom, nyitottabb kapukat döngetünk, mint gondolnánk.
Czerny
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 2099
Csatlakozott: 2008.05.20. 20:30

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: forgacslaci » 2009.03.22. 08:39

Kedves József!
Köszönöm a támogatást.
A magam részéről mindent megteszek, hogy a nyílvánosság segítségével visszaszorítsuk szakmánkban a korrupciót.
Én ebben a kérdéskörben is vállalom a nevemet, nyíltan szembeszállok a mutyizókkal.
Bár tartottam már 2 kiselőadást, szeretném a topiknyitóban említett tendert egy konzultáción bemutatni a kollegáknak is. Csak őszinte tiszta beszéddel lehet visszaszorítani a hátsó bejáraton kopogtatókat.
Természetesen a bukott vállalkozó már minden hatóságnál feljelentést tett, meglátogatott minket az állategészségügy és a tisztiorvosi szolgálat is.
A mutyisok sem nyerni, sem veszíteni nem tudnak tisztességesen. :oops:
Sajnos nem érkezett még válasz senkitől, bátorítok mindenkit tapasztalatai megosztására.
Néhány éve egy kollegám avval dicsekedett, hogy ő nem korrupt, de azért nem tudok olyan országot mondani a világon, ahol ő ne járt volna. Próbálkoztam különlegességekkel mint Sri-Lanka, vagy Új-Guinea, de Ő már mindenhol volt. Évente 4 alkalommal utaztatta magát az alvállalkozóival, ez 20 év alatt kb. 80 egzotikus utazás. Erre mondják- ügyes. :o
Ilyen példákat várnék, mert ha a nevezett kollega olvassa ezt a történetet talán elgondolkodik....
Bízom benne, hogy közös erővel sikerül gyógyírt találni erre a fekélyes területre.
Üdv:
Laci
Avatar
forgacslaci
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2008.11.05. 09:41

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: gresickibalazs » 2009.03.25. 11:52

Eddigi pályafutásom alatt én szerencsére csak egyszer találkoztam klaszikus "tíz százalékos" történettel, amikor is egy kissebb (kb százezer ft- összegű munkára bekért ajánlatok közül elkötelezettség nélkül kiválasztottuk a legkorrektebbet, majd a kiválasztott cég kifogástalanul, időben, pontosan elvégezte a szóban forgó munkát. Meg is jegyeztük hogy nagyon meg vagyunk elégedve az általuk nyújtott szolgáltatással, de amikor a számlát postázták, a borítékba egy tízezrest is mellékeltek. Természetesen jeleztük hogy jöjjenek ki és vigyék el a pénzt.

Szomorú mellékhatása a helyi mentalitásnak, hogy azok a cégek is akik egyébként kiemelkedően jól végzik a munkájukat (és ilyet nagyon nehéz találni megrendelői szemmel nézve) úgy érzik kénytelenek kenőpénzt adni hogy megmaradjanak a szakmában.
Avatar
gresickibalazs
 
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2008.11.04. 22:06

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: forgacslaci » 2009.03.25. 19:14

Balázs!
Köszönöm a kommented!
Bíztatok mindenkit, bátran írjon hasonló történetet, mert csak a nyílt beszéd, az egyértelmű vissza illetve elutasítás, az az érv amellyel kiváló ár-érték arányú szolgáltatásokat követelhetünk beszállítóinktól.
Ez nem csak a saját , de a szakmánk alapvető érdeke is.
Hogy növeljem a kedvet: Egy nagy vállalatnál a logisztikai dolgozóknak többnapos hétvégi képzést rendelt meg (el) a logisztikai igazgató. Az összeg igen csinos volt, természetesen az oktatás színvonala is. :lol:
Amikor azonban megérkezett a számla, galád emberek rákerestek az interneten a számlakibocsátó cég nevére. Nagy meglepetésre a logisztikai manager, mint ügyvezető mosolygott vissza a honlapról.
Mivel ez egy következmények nélküli ország, természetesen az ÚR a mai napig abban a pozícióban dolgozik.

Várom a további hozzászólásokat. Minden történetet egy sajáttal viszonzok :oops:
Üdv:
L
Avatar
forgacslaci
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2008.11.05. 09:41

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: forgacslaci » 2009.04.11. 08:07

Sziasztok!

Mivel a téma a zárt fórumban nem aratott nagy sikert, javaslom tegyük át a nyílt fórumba, hátha ott nagyobb aktivitásra talál.

Üdv:
L
Avatar
forgacslaci
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2008.11.05. 09:41

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: forgacslaci » 2009.05.21. 11:46

Kollegák!

A közelmúltban olvastam egy kétkötetes tanulmányt a Transparency International magyarországi szervezetének kutatásáról -Korrupciós kockázatok Magyarországon 2008- címmel-
Meglehetősen érdekes és tanulságos információhalmaz, melyet az illetékes döntéshozók ugyanúgy eresztettek el a fülük mellett, mint ahogy itt sem kapott megfelelő figyelmet a téma.
Ajánlom mindenki figyelmébe az ingyenesen beszerezhető könyveket.
Attól tartok a jelenleg kidolgozás alatt álló Nemzeti létesítménygazdálkodási stratégia sem hagyhatja szó nélkül a témát.

Üdv:
L
Avatar
forgacslaci
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2008.11.05. 09:41

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: BertaZsolt » 2009.05.21. 23:35

A korrupció természetesen és sajnos jelen van a szakmánkban, de ez nem szakma specifikus-mindenhol felüti a fejét, ahol beszerzéssel foglalkoznak, így a marketingnél, ingatlanügynökségeknél etc.

Ennek ellenére én nem látom ilyen sötéten a helyzetet, 10 éve vagyok a szakmában és ami az üzemeltetést illeti, egyszer emrült fel, hogy engem korrumpálni próbáltak, egyszer pedig, hogy azzal gyanusítottak, hogy korrumpálható vagyok.

Én hiszem azt, hogy egy nem állmi szervezet esetében, ahol költségvetési fegyelem és profitérdek van, ott a felelős vezetők nem tűrik az ilyen magatartást. Jómagam a jelenlegi cégemnél egyszerűen megoldom -csak az én engeélyemmel lehet beszerzés lebonyolítani. Persze ez se jó megoldás (egy bizonyos méret felett ez nem hetékony és nem professzionális).

A korrupció ellen a nyiévánosság és a szakmai kiközösítés a legjobb fegyver. Ehhez még sokat kell fejlődnünk, megtanulnunk összefogni és egymásrafigyelni egy-egy szakmán belül etc.

Zsolt
BertaZsolt
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2009.05.21. 10:53

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: forgacslaci » 2009.11.24. 15:43

Kollegák!

Közel 500-an tekintettek be a topicba, ami valószínűleg azt mutatja, hogy sokak számára érdekes a téma.
Ugyanakkor a hozzászólások száma azt jelzi, hogy mindenki nagy óvatossággal, sőt tartózkodva kezeli a témát.
A közelmúlt politikai aktivitása mind hazai de nemzetközi fórumokon is azt mutatja, hogy nem szabad struccként homokba dugott fejjel kezelni a problémát. Sajnos a felajánlott e-mail címre egyetlen gondolat sem érkezett.
A napokban láttam egy tv interjúban a Transparency Int. vezetőjét , aki felméréseikre hivatkozva nyilatkozta, hogy a közszféra beszerzéseinek kb. 80 % -nál lehet a korrupció megjelenésére számítani .Ez több mint elgondolkoztató.

Bízom benne, hogy továbbra is érdekes lehet a téma.
Üdvözlettel:
L
Avatar
forgacslaci
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2008.11.05. 09:41

Re: FM és a korrupció

HozzászólásSzerző: forgacslaci » 2010.05.11. 07:25

Kollegák!

A Transparency International ismét hallatja hangját a kérdésben.
http://www.transparency.hu/hirek_esemen ... 7ab1472cf8
Idézet az anyagból:
Közbeszerzési rendszer átalakítása
A tenderek 65-75%-a korrupcióval érintett és a rendszerszerű korrupció 25%-kal drágítja a beszerzéseket. 2008-ban a közbeszerzések összértéke 1600 md forint volt. Korrupciómentes működés esetén 400 md Ft, azaz, a GDP 1,5%-a lett volna megspórolható. Javaslat: új közbeszerzési törvény és az azt felügyelő intézményrendszer reformja.
Nyilvánosság erősítése
A nyilvánosság a korrupció elleni fellépés legegyszerűbb és sokszor leghatékonyabb eszköze. Itt az idő, a szükség és a lehetőség, hogy Magyarország megteremtse a nyilvánosság sokkal magasabb, az Európai Unióban ilyen szempontból élen járó államokban – a skandináv országokban és Észtországban – kiépített fokát. Szükséges az államszervezet működésének szinte teljesen átláthatóvá tétele, az erre vonatkozó jogszabályok végrehajtásának javítása, a vagyonnyilatkozatok rendszerének felülvizsgálata, a pártállami idők titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatala.

Én ismét megpróbáltam!

Üdvözlettel:
forgacslaci
Avatar
forgacslaci
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2008.11.05. 09:41

Következő

Vissza: FM Guru Fórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron