Nyilvános tanulmányi feladat

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség nyilvános létesítménygazdálkodási fóruma.
A fórumok szervere a leveleket, értesítéseket az info@fmguru.hu e-mail címről küldi. Ha biztos akar lenni, hogy megkapja a leveleket, javasoljuk, lépjen kapcsolatban az Ön cégének az informatikai részlegével, és kérje, hogy vegyék fel az info@fmguru.hu e-mail címet a a spam szűrőben megbízhatók közé.

Nyilvános tanulmányi feladat

HozzászólásSzerző: Czerny » 2010.06.03. 15:53

Mi a probléma az alábbi kiírásokkal:
http://www01.apeh.hu/magunkrol/kozbesz_ ... 91117.html
http://www.apeh.hu/magunkrol/kozbesz_le ... 91117.html
Segítségül:
1. van probléma, a lista valószínűleg hosszabb, mint az iratok
2. MSZ EN 15221-1 és -2

Az érdemi hozzászólók között a Létesítménygazdálkodás Világnapján kisorsoljuk a HFMS-MAISZ benchmarking kiadvány 3 példányát ( 3 x 3995 Ft értékben!)
A nyereményt a helyszínen és személyesen kell átvenni.
Czerny
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 2108
Csatlakozott: 2008.05.20. 20:30

Kíváncsiság

HozzászólásSzerző: batapeter » 2010.07.17. 18:33

Kedves József!

Bevallom az őszintét, hogy én erőlködtem vagy 1 órát, hogy milyen hibát lehetne felfedezni az APEH közbeszerzésben, de bevallom, hogy nem jutottam eredményre. Túl sok számomra az információ és túl kevés még a gyakorlatom ahhoz, hogy ki tudjam szűrni első blikkre a hiányosságokat. :|
Viszont nagyon érdekelne a válasz. Amikor már nincs rajta tét, meg lehetne tudni, hogy mi az, ami nem stimmel? Köszönettel batapéter
Avatar
batapeter
 
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2010.03.02. 23:47

Re: Nyilvános tanulmányi feladat

HozzászólásSzerző: Czerny » 2010.07.21. 13:25

Kedves Péter!
Gratulálok, te vetted először a bátorságot, hogy válaszolj és leírjad, amit írtál.
Csak valószínűsíteni tudjuk, hogy mások sem látják elsőre a hibákat, pedig mint égen a csillag, annyi van.
Komoly figyelmeztetés ez számunkra, köszönöm.
A következő évfolyammal fogjuk tovább folytatni.
Jó nyaralást.
Czerny
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 2108
Csatlakozott: 2008.05.20. 20:30

Re: Nyilvános tanulmányi feladat

HozzászólásSzerző: forgacslaci » 2010.07.23. 19:42

Tisztelt Kollegák!

Mivel nem az alumni fórumban jelent meg a téma, néhány észrevételt tennék.
Azért mielőtt belemennék részleteiben a tender kiírásba, nézzük csak miről van szó.
30.000 m2 épületkarbantartás 8 helyszínen 24 hónapig, irányár 36 M Ft.Ez havi 1,2 M Ft. tervezett karbantartási költség. A kiírás kizárólag egy számra- a vállalkozó által megajánlott rezsióradíjra vonatkozik. Azért ha belegondolunk a 8 különböző telephelyen felmerülhető problémákra, a kiszállásokra, egyéb költségekre,akkor becsülhetően ez az összeg jelentősen nagyobb lehet a ciklus végére, avagy az épületek állagromlása szemmel látható lesz.

A kiírást olvasgatva elkezdtem összeírni a gondolataimat, de mindig oda jutottam, hogy a kiírás legnagyobb problémája az hogy nem életszerű. Aki készítette alapvető fogalmi gondokkal küzd. Keveri az építőipari beruházás, ill. az épületkarbantartó szolgáltatás fogalmát. Stb.
Olyan dolgokat ír elő , melyek nem szükségesek.(sőt ha jogszabályba nem is , de a józan üzleti gondolkodásba mindenképp ütköznek. )
Elképzelem, ahogy a tenderkiíró sorba állítja a dolgozókat ellenőrzi a személyi igazolványokat, a tapasztalatok meglétét, a mérnököknél a diplomát, ill. a további előírt szakképzettséget. Esetleg a körmök tisztaságát, fehérneműt stb. No meg a tapétázóasztal meglétét, és a min. 8 db. Teddy henger csapágyait .
A 20. oldalon kezdődik egy táblázat, ahol a kiíró megbecsli a 8 telephely várható munkáit az elkövetkezendő két évben. Hát ez több mint vicces.
Ugyanakkor nem olvasok sem normatáblázatról, sem anyagbeszerzésről. Mi alapján fog a vállalkozó számlázni. Bemondásra, vagy „istibizire”. Milyen anyagot épít be, ki és hol szerzi be, hogy számolják el?. Végeláthatatlan probléma látszik.

Egyetlen cél lebeghet a vállalkozó előtt, jogviszonyba kerülni, majd a szerződés alapján apait anyait leszámlázni. Hogy mennyi lesz a végösszeg? Jó kérdés!

A havi kb 1,2 M Ft-összegről: Ez a legalacsonyabb bérköltségeket is figyelembe véve max 4-6 ember foglalkoztastását teszi lehetővé. Tapasztalatom szerint az irodaépületek vizes helyiségeit , valamint az elektromos kapcsoló tereket naponta ellenőrizni kell, ugyanis a naponta feltárt vízveszteségek kijavítása , illetve az elektromos rendellenességek időbeni feltárása bőven fedezi a ráfordított energiát. Mivel munkavédelmi okokból két fő kell a körbejáráshoz, egy szerelőpár a 8 telephelyet kiszállásokkal együtt ….. Nem folytatom.
Néhány formai hiba: cím épületkarbantartási munkák,4. oldal –építési beruházásról szól.helyesen szolgáltatás. Az alkalmassági kritériumoknál is keveri a két dolgot 3 műszaki ellenőrt köt ki. Logikusan a műszaki ellenőrt a megbízó foglalkoztatja az alvállalkozói munka ellenőrzésére, épületkarbantartási szolgáltatások esetén a vállalkozónak nem szükséges vizsgázott műszaki ellenőrt alkalmaznia.
Ki, hogyan ellenőrzi a minőséget, a teljesítést, a gazdaságosságot stb. ??? Hogy lehet garanciát érvényesíteni, Mi a kötbér alapja? Ezer meg ezer kérdés!

A vállalkozó 1,5 M ft (az első naptól). garanciális biztosítékot köteles nyújtani. ?????
De szerepel máshol 3 M valamint 10 M ft is. Nem folytatom.

Elnézést ha kicsit csapongó voltam, de az eltöltött kb egy óra is sok egy ilyen minőségű anyag értékeléséhez. De ebben a hőségben a hűvös szobában egy hideg kóla mellett ennyit megért.

Összességében rengeteg munka van a kiírásban, ugyanakkor igen sok pontatlanság, valamint szakmai baki tarkítja az anyagot. Szerencsére nem kötődött szerződés.
De ki gondozza azóta ezeket az épületeket?

Üdvözlettel:
forgacslaci
Avatar
forgacslaci
 
Hozzászólások: 67
Csatlakozott: 2008.11.05. 09:41


Vissza: FM Guru Fórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron