EnergyBase - passzív ház Bécsben

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség nyilvános létesítménygazdálkodási fóruma.
A fórumok szervere a leveleket, értesítéseket az info@fmguru.hu e-mail címről küldi. Ha biztos akar lenni, hogy megkapja a leveleket, javasoljuk, lépjen kapcsolatban az Ön cégének az informatikai részlegével, és kérje, hogy vegyék fel az info@fmguru.hu e-mail címet a a spam szűrőben megbízhatók közé.

EnergyBase - passzív ház Bécsben

HozzászólásSzerző: Adminisztrátor » 2010.05.22. 18:19

TKrisztian írta:Szevasztok!

Aki volt Bécsben annak azért, aki nem annak pedig azért ajánlom figyelmébe az alábbi linkeket az EnergyBase irodaépülettel kapcsolatban:

Az épület honlapja
http://www.energybase.at/

Az épület rövid idmertetője (sokkal jobb mint ami a honlapon van róla):
http://freiburg2009.iclei-europe.org/fileadmin/template/events/lr_freiburg_2009/files/Presentations/Schneider_B2_1.pdf (angolul)

Vájtfülűeknek, "hardcore" szakembereknek: (németül) olvasható az energetikai audit anyaga illetve a tanúsítványa:

http://download.nachhaltigwirtschaften. ... ilding.pdf

illetve:

http://download.nachhaltigwirtschaften. ... ilding.pdf
Az Önök
Adminisztrátora
Adminisztrátor
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 54
Csatlakozott: 2008.07.07. 21:48
Tartózkodási hely: Budapest

Re: EnergyBase - passzív ház Bécsben

HozzászólásSzerző: vadaszzs » 2010.06.23. 06:41

Sziasztok!

Sajnálhatják, akik kihagyták a passzív ház bemutatását.
Vagy inkább úgy fogalmazok: Tegyenek meg mindent azért, hogy jövőre megtekinthessék!

Tanulságos, érdekes, még nem műszakiak számára is figyelemfelkeltő volt látni egy jelenidejű jövőt.

Üdvözlettel: Vadász Zsolt
Avatar
vadaszzs
 
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2010.01.14. 18:54

Re: EnergyBase - passzív ház Bécsben

HozzászólásSzerző: batapeter » 2010.06.28. 16:35

Szevasztok!

Az őszintét megvallva, még így a net adta lehetőségen keresztül is úgy érzem, hogy egy valódi csodálatos időutazáson vettem részt tanulmányozván a passzív-ház tulajdonságait.

Hihetetlen, hogy apró és egyszerű ötletekkel milyen tetemes energiát (80%) lehet megspórolni. És mindezt a természet erejével, ami kifogyhatatlan. Itt is érvényes lehet az a mondás, hogy "többet ésszel, mint erővel". Tehát elég, ha csak játékosan, fantáziálgatva gondolkodunk és máris csapdába ejthetjük a természet energiáit (vagy éppen kizárhatjuk!) például a hegyes szöget bezáró ablakfelületekkel, ami nyáron magasabb Nap állásnál nem engedi be a sugarakat, télen az alacsonyabbnál meg igen. Igaz, itt egy másik mondás is eszembe jut, de átfordítva: "szépek lehetünk, de okosak nem". >>> Az én értelmezésemben, ez azt jelenti, hogy ha okosak vagyunk, akkor meg szépek nem vagyunk. Szóval az épület praktikus, de számomra ezek a lefelé "tört" ablakok nem nyújtanak túl nagy esztétikai élményt.
Az ilyen típusú háznál nem csak az jelent megtakarítást, hogy az energia kevesebbe kerül, hanem nincs annyi műszaki meghibásodás sem. Hát őszintén a ferde ablaknak mi baja lehet az idők során? Felegyenesedik?

Azon is elgondolkodtam, hogy vajon hogyan tisztítják az üvegfelületeket, hiszen itt alpinista módszerrel befüggeszkedni nehézkes. Viszont az üveg nem koszolódik annyira, mert lefelé tekintvén talán még az eső sem veri, por, madárürülék sem tapadhat meg úgy rajta. Lehet, hogy emiatt nem is kell tisztítani és ez az üzemeltetésben újabb költség megtakarítást jelent.

A másik dolog, ami megfogott a rengeteg növény, amivel teljességgel behozták a természetet az épületbe. Ugye ez egyrészt kiváló klímaszabályozó, páratartalomnövelő, oxigéndúsabb levegőt előállító stb. na és a zöld felület emberre gyakorolt pszichés hatása sem elhanyagolható.

A földenergia kihasználása szintén egyszerű és kiváló ötlet, csak élni kell vele. A föld melege, vagy éppen hűvössége gyakorlatilag állandónak tekinthető, lehet rá számítani.

Vagy 10 évvel ezelőtt olvastam egy hazai újságban, hogy itt Magyarországon egy építész nő (!) szintén valami hasonló turpissággal tervezte meg a házát. Ő azt csinálta, hogy a pince levegőjét a falakba épített szellőző csatornákon keresztül átvezette függőleges irányban a házon. Gyakorlatilag pincétől a padlásig közlekedett ez a légáramlat, mely télen fűtött, nyáron hűtött. Szerintem ez egy viszonylag egyszerű, olcsó és emiatt magánembereknél is kivitelezhető megoldás.
Ha most építkeznék, ezen alaposan elgondolkodnék.

Köszönöm, hogy megosztottátok az élményt, valóban sajnálhatjuk a kimaradást, legközelebb pótoljuk.

Sziasztok:batapéter
Avatar
batapeter
 
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2010.03.02. 22:47

Re: EnergyBase - passzív ház Bécsben

HozzászólásSzerző: Andras al-Dulaimi » 2012.05.06. 09:33

Örömhír, hogy idő közben a magyar építésjogi szabályozásban is helyet szorítottak a megújuló energiáknak. A tervezett OTÉK módosítás szerint „törekedni kell az energia-visszanyerésre, a megújuló forrásból származó energiák felhasználására, illetve az épületgépészeti berendezések energiahatékony üzemeltetésére”.
A vonatkozó EU irányelv szerint pedig 2021-től csak közel nulla (tehát a passzívháznál is alacsonyabb) energiaigényű épületek kerülhetnek engedélyezésre.
http://www.e-epites.hu/hirek/mar-a-terv ... energiakra
Andras al-Dulaimi
 
Hozzászólások: 96
Csatlakozott: 2012.03.03. 22:38

Re: EnergyBase - passzív ház Bécsben

HozzászólásSzerző: gyorgy.simon » 2012.06.17. 07:18

Sziasztok!

Jó dolog, hogy sikerült beférkőzni az Oték-ba az energiatakarékos épületeknek, de már megint Magyar módon!
1."még nem kötelező" = majd az lesz és jól megbüntetünk, ha nem olyan az épületed.
2. csinálj az épületedről energiatanusítványt, mert kell és megbüntetünk ha nincs. Nem baj, hogy veszed vagy hogy szerzed csak fizess!

Miért nem lehet esetleg az új építésű ingatlanok esetében előnyöket biztosítani a bizonyos energiatakarékossági vagy megújuló energiákból üzemelő épületeknek. Gondolok itt kisebb ingatlan, vagy iparűzési adóra, vagy családi ház esetében kisebb illetékekre.

A meglévő épületeknél pedig nem azt a fránya papírt kéne mindenáron beszereztetni velük és ha megvan tegye be a fiókja mélyére megfizette a "vámot" címszóval. Hanem ha a felmérés után javítana az energiatakarékossági mutatóin a fenti adók csökkentésével lehetne sarkalni őket.

Lehet ezek csak utópisztikus gondolatok egy költségvetési nehézségekkel küzdő országban, de szerintem sokkal ösztönzőbb lenne minden új és meglévő ingatlan esetében mint beszerezni egy újabb papírt, a majdani büntetés elkerülése végett. Mert akkor az ember nem a papírra költene hanem a tényleg a technológiára.

Üdvözlettel. Simon György
gyorgy.simon
 
Hozzászólások: 87
Csatlakozott: 2011.10.29. 17:23
Tartózkodási hely: London/UK

Re: EnergyBase - passzív ház Bécsben

HozzászólásSzerző: bordasneil » 2012.07.11. 15:24

Sziasztok!

Több támogatás kellene igénybe venni és akkor itthon is épülnének a passzív házak. Kevesebbet költenénk a lakhatásra és pl. élelmiszer helyett többet a nyaralásra.:)

http://www.passzivhaz-magazin.hu/a-magy ... akhatasra/

Üdv: Ilona
bordasneil
 
Hozzászólások: 52
Csatlakozott: 2012.03.14. 09:16


Vissza: FM Guru Fórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron