Visszatérés a munkahelyekre

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség nyilvános létesítménygazdálkodási fóruma. A fórum moderált. A hozzászóláshoz regisztrálni kell.
A fórumok szervere a leveleket, értesítéseket az info@fmguru.hu e-mail címről küldi. Ha biztos akar lenni, hogy megkapja a leveleket, javasoljuk, lépjen kapcsolatban az Ön cégének az informatikai részlegével, és kérje, hogy vegyék fel az info@fmguru.hu e-mail címet a a spam szűrőben megbízhatók közé.

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: GlaszaGergely » 2020.05.28. 12:40

Sziasztok,

Kollégám kérdésére, miszerint "Mit kell tenni a használt, eldobott maszkokkal, gumikesztyűkkel?" a mellékletben található levélben válaszolta meg a tiszti főorvos. Remélem sokatoknak hasznos az infó.
Csatolmányok
NNK állásfoglalás (002).pdf
(89.54 KiB) 986 alkalommal.
GlaszaGergely
 
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2020.02.25. 14:35

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: ivanyi.arpad » 2020.05.29. 08:42

Sziasztok, a bérlőinket az alábbiak szerint tájékoztattuk:

"Takarítás
az ügyeletes takarítók munkáját kiegészítettük külön fertőtlenítő anyaggal történő felülettisztítással: a kilincseket, ajtókat, korlátokat, liftgombokat, csengőgombokat, közösségi bútorokat, stb. folyamatosan fertőtlenítjük
a napi takarítók az éjszaka során extra fertőtlenítő anyaggal mossák le a felületeket és a felmosást is így végzik
a közös területi mosdóhelyiségekben található szappanadagolókat fertőtlenítő szappannal töltöttük fel, extra figyelmet fordítunk a fertőtlenítésre / takarításra
zuhanyzókban extra figyelmet fordítunk a fertőtlenítésre / takarításra
elhelyeztünk az Irodaház földszinti recepciójánál kézfertőtlenítő gélt
gondoskodunk a megfelelő higiéniai anyagok folyamatos utánpótlásáról


Karbantartások, alvállalkozók
lenyilatkoztattuk alvállalkozóinkat, hogy betartanak minden ajánlott lépést a fertőzésveszély elkerülése érdekében
olyan vállalkozók jelenlétét az ingatlanjainkon nem engedélyezzük, ahol bármely, a koronavírus betegségre utaló jelet észlelnek valamely munkatársuknál
minden karbantartásra, javításra érkező vállalkozótól maszk és gumikesztyű használatát követeljük meg


Gépészet
a légkezelőinket szellőztetési funkcióba állítottuk, nincs levegő visszakeverés, még hővisszanyerés sem
működési üzemidejüket optimalizáltuk, illetve nyújtott szellőztetési funkciót alkalmazunk még éjszaka is
a mosdók és vizesblokkok szellőzését a hét minden napján fenntartjuk, több külső levegő beáramlását biztosítjuk
a fan coil karbantartásokat elvégeztük, cseppvíz gyűjtőket fertőtlenítettük, illetve az fan coilok hőleadó felületét kezeltük
a friss levegő befúvó oldali szűrők cseréjét elvégeztük, az általunk használt szűrők az ajánlásoknál is finomabbak


Az emeletek külön elszívással rendelkeznek szintenként, az elszívott levegőt kidobjuk. Az elszívott levegő az elszívott oldalon nem keveredik vissza az emeletekre, a hővisszanyerést a legkisebb értékűre állítjuk, hogy a visszakeverést minimalizáljuk, illetve megszüntessük.

A legkorszerűbb szűrőket használjuk, a frisslevegő beszívás az épület tetején található, illetve olyan helyen, ahol a vírus terjedésének a kockázata minimális, vagy egyáltalán nincs, tehát a beszívott levegő tisztasága az adott környezethez képest a legjobb.

Javasoljuk a belső hűtő- fűtő készülékek lehető legkisebb mértékű használatát a legkisebb fordulatszámon."

Üdvözlettel, Iványi Árpád
ivanyi.arpad
 
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2020.02.25. 14:39

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: monika.kovacs » 2020.05.29. 09:51

Sziasztok,

Mi már több irodát készítettünk fel a visszatérésre és az a tapasztalatom, hogy nincsen átfogó jó megoldás, minden esetben épületre és ügyfélre szabott védekezést kell kidolgozni. A védekezési intézkedéseket a legtöbb esetben fegyelmezetten tartják, talán a 2 méter távolság tartása a legnehezebb. Ez egyöntetűen mindenhol probléma, az emberek ösztönösen közel mennek egymáshoz. Kisebb százalékban a helytelen maszkviselés okoz még gondot.

A legnagyobb nehézség amivel én személy szerint szembesülök az nem is az igények felmérése és az irodák felkészítése, hanem a facility által megvalósított változások/védekezési intézkedések betartatása és az ezzel kapcsolatos felelősségi körök kialakítása. A facility nem rendőrség így korlátozottak a lehetőségeink, minden esetben fontos a megrendelővel történő egyeztetés, a felelősségi körök tisztázása.

Nektek mi a tapasztalatotok?

Üdv,

Móni
monika.kovacs
 
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2019.11.05. 09:41

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: Szilágyi Csilla » 2020.05.31. 13:45

Sziasztok,

Mi is azt tapasztaljuk, hogy a 2m-s távolságot nehezen tartják be az emberek egymással szemben, viszont a liftet senki nem használja.
Maszkot továbbra sem visel senki, bár még nem tértünk vissza teljes egészében, vannak akik még home office-ban vannak.

Csilla
Szilágyi Csilla
 
Hozzászólások: 27
Csatlakozott: 2020.02.25. 14:36

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: Takacs Zoltan Sandor » 2020.06.02. 07:27

Sziasztok!

A nálunk bevezetett intézkedések:

Fertőtlenítők kihelyezése minden közös recepcióra. Fokozott takarítás bevezetése. A kilincsek, fogantyúk, lift gombok kiemelt fertőtlenítése óránként.

A liftekben figyelem felhívó intézkedések( plakátok) kihelyezése.

A 1,5m-es védőtávolság betartására várakozási pontok kiragasztása.

Védőmaszk használata kötelező!

A bérlőknél a bejárati ajtóknál postapontok kialakítása.

A karbantartók a bérlőknél munkavégzés céljából csak maszkban és védőkesztyűben mehetnek be.

Gépészet:

Fancoilok fertőtlenítése a karbantartások során.

A hővisszanyerők leállítása.
Takacs Zoltan Sandor
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2019.11.05. 09:44

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: molnarlivi » 2020.06.05. 07:25

Sziasztok!

A mi irodánkban STEP 1-ben (4 lépésben térnek vissza a dolgozók, a lépések között 1 hónapnak szükséges eltelnie - a 4. lépés aktiválásakor lesz 50%-on az iroda). A felhasználóink H&S pack-et kapnak, amely tartalmaz egy maszkot, kézfertőtlenítőt, antibakteriális felületfertőtlenítő törlőkendőt és egy kis füzetet iránymutatásokkal. "Visszatérés" előtt oktatáson kötelesek részt venni. Alkalmazunk plusz 1 fő takarító személyt, akinek feladata, hogy egész nap a szinteken járkál és fertőtlenítőszerrel törölget. A mosdókat sorszám húzásával tudják használni, elkerülve ezzel azt, hogy több ember tartózkodjon a helyiségben, mint amennyi fülke van. A mellékhelyiségbe csak maszkban léphetnek be, antibakteriális folyékony szappan és ülőkefertőtlenítő is kihelyezésre került. A konyhák használatához foglalási rendszert hoztunk létre, két időintervallumra tudnak regisztrálni a dolgozók. A recepciós pultra plexi került felszerelésre. A lifteket egyszerre maximum két fő használhatja.

Csodaszép vírusmentes napot kívánok! :)

Üdvözlettel,
Livia
molnarlivi
 
Hozzászólások: 21
Csatlakozott: 2019.02.26. 13:53

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: Szőcsandrás » 2020.06.07. 15:14

Mi következőképpen jártunk el,

Első körben fertőtlenítő nagytakarítást szerveztünk az összes épületre ami magába foglalta a recepciók, diszpécseri szobák, postázó és hasonló forgalmas helyek ózongenerátoros fertőtlenítését. Ezzel párhuzamosan a légtechnikák és fancoil os rendszerek karbantartása zajlott. Minden munka felügyelet alatt, kíséréssel történt.
Azokat a légtechnikákat amelyek elszívott levegőt kevernek vissza a befúvásba, azokat mind lekapcsoltuk ha nem volt megoldható a légút teljes szelektivitása.
A közlekedőkben és csomópontokban ahol több ember is összetalálkozik, automata kézfertőtlenítők lettek kihelyezve már a pandémia kezdetekor amik számát növeltük és az utántöltőket beszereztük, hogy elégséges legyen legalább fél évre.
Ahol megoldható volt a bejáratnál az útvonalakat megosztottuk ki és befele forgalmi irányokra. A padlón matricákat helyeztünk el a közösségi terekben és közlekedőkben ami a 1,5 m es távolság betartására szólít fel. A recepciókat ahol szükség volt levédtük átlátszó plexi lapokkal.
A szobák/irodák át lettek rendezve az új távolságtartási és helyhasználati szempontoknak megfelelően.

Felduzzasztottuk a raktárkészletet fertőtlenítő szerekből szem előtt tartva a következő hullámot is.

A következőkben tervben van a mosdócsapok átszerelése infrás érzékelősre, amit saját erőből fogunk megoldani és a légtechnikákba UV-s és antisztatikus fertőtlenítő szűrők beszerelése, amit már meg is pályáztattunk.
A napközbeni takarítók létszámát növeljük és folyamatos fertőtlenítés fog történni a mosdóajtókon és kilincseken, közlekedő ajtókon és kilincseken, liftajtók és gombokon.

Az intézmény még nem nyitott ki így van még pár napunk bizonyos feladatokat elvégezni. A nyitás is csak egy "soft opening" lesz ahol egyelőre azokat a dolgozókat szeretnénk beengedni akiknek nagyon muszáj bentről dolgozni.

Üdvözlettel.
Szőcs András
Szőcsandrás
 
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2020.02.25. 14:35

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: Szilágyi Csilla » 2020.06.17. 17:32

Sziasztok,

Az elmúlt hetekben több irodaházunknál vettünk vízmintát és egyes helyeken azt tapasztaltuk, hogy egészségre káros baktériumok szaporodtak el olyan helyeken is ahol azért minimálisan, de használták a rendszert.
Van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok?

csilla
Szilágyi Csilla
 
Hozzászólások: 27
Csatlakozott: 2020.02.25. 14:36

Re: Visszatérés a munkahelyekre

HozzászólásSzerző: kettingermaty » 2020.06.18. 13:30

Sziasztok, plexi lapokat nálunk is rakták fel. A fertőtlenítős takarítás mai napig megy. Tegnap volt egy vírusos konferencia, ahol az be számoltak a tfes kutatásokról. Víz mérés is volt, tudtommal nem találtak problémát. Kis létszámokkal és megfelelő intézkedések mellett táboroztatnak is. Egyelőre ennyit tudok.

Kettinger Mátyás
kettingermaty
 
Hozzászólások: 36
Csatlakozott: 2020.02.25. 14:32

Előző

Vissza: Koronavírus fórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron