Szerző: HorvathZsolt » 2011.12.19. 01:30
Sziasztok,
az eseményről készült emlékeztetőt olvasva először elbizonytalanodtam.
Szakemberek ültek össze, és különösebb eredmény nélkül ötleteltek, de mi is volt az oka az összejövetelnek, miért találkoztak, ha a végén enyivelis megelégedtek?
Próbáltam ötletelni:
Első verzió
A Matisz az MLG-re felkészülve, a szakterület ottani megjelenítését próbálta meg megtervezni ezzel a szakmai reggelijével.(erre a MATISZ honlapján ugyanezen esemény kommentjéből következtetnék csupán)
Ezért nevezték ezt programalkotásnak. Tehát nem annyira egy hosszútávú koncepció megalkotása lebegett a szemük előtt, mintsem az, hogy a konferencián/kiállításon megfelelő szinvonalú programmal állhassanak elő, és a potenciális résztvevőket be tudják szólítani.
Ehhez képest egyrészt túlteljesítettek, mert egyfajta komunikációs koncepciókeresésen keresztül többévre kiható kérdéseket boncolgattak (megjegyzem konkrét válaszok nélkül) Viszont a konferencia programjáról nem sok szó esett, úgyhogy valószínűleg az első gondolatom valóban félreértés.
Második verzió
A létesítménygazdálkodási iparág kommunikációjának súlyos kérdését kívántaák megvitatni, annak nem titkolt javítása érdekében. Ebben az esetben alulteljesített a kerekasztal beszélgetés, ami az eredményt illeti. Nem is teljesen értem, hogy miképpen bíztak a beszélgetés sikerében úgy, hogy nem határoztak meg konkrét problémákat, és célokat előzetesen, beérték azzal, hogy nagynevű szakemberek, és a szakma, valamint a kamara képviselői felvetésekkel, koncepció nélküli lehetséges kitörési pontokkal álljanak elő. Szerintem ennél már az sokkal többet ért volna, ha a jelenlegi eredményeket lajstromba veszik (MATISZ, HUFMA, BKIK, HFMS, MLG) és a szorosabb, valamint egységesebb szakmai fellépés lehetőségeiről szót ejtettek volna. Mert bár elcsépelt szavak lehetnek, de maga a jelenlét, a HFMS képzései, a MATISZ tevékenysége stb. kitartó munkával a szakterület ismertségét, elfogadottságát, és szinvonalát emeli. Egy példa: az elmúlt 10 évben láttam, hogy a Beszerzési szakterület milyen erőfeszítéseket tett/tesz annak érdekében, hogy a vállalati struktúrában és a vállalati gazdálkodásban a pozícióját erősítse! Láttam honnan indult, és ma hol tart. Több évtizedes immáron az a munka, amellyel érdekképviseletei, szakmai szervezetei, konferenciái, és egy új generációs szakembergárda kinevelése révén ma már nem nagyon kell bizonygatni a magát komolyan venni kívánó vállalatban azt, hogy a Beszerzésnek a felsővezetésben a helye. És a módszerek, a beszerzési szolgáltatást nyújtó cégek is a fejlődés közepén tartanak. És mint minden valós és mély szemléletváltozásnak ennek is időigénye volt.
Szerintem így van ez a Létesítménygazdálkodási területtel is. Képzés, szakmai szervezetek, vállalatvezetői szemléletváltozás, szakmai lapok, nemzetközi tapasztalatok, hitelesség egyaránt szükséges az előrelépéshez. Szóval egy szükséges fejlődési folyamaton mindenképpen át kell esni.
Olvasom a MATISZ honlapján, hogy 2012 a Kommunikált tartalom éve lesz. Fő feladatként a Szabványosítással. Dehát ez a munka már elkezdődött, erről hallottunk.