Sziasztok!
Néha irulok, pirulok,
hogy milyen messze vagyunk a "világszínvonaltól" ahhoz képest, amilyen épületek vannak a gondjainkra bízva. (De ez egy másik komment lesz, az önkormányzati bérlakások kapcsán feltett kérdésre).
A Kincstárban még fel sem merült a LED technológia, hiszen a szabványos munkahelyi megvilágításhoz szükséges elektromos hálózat és lámpatestcsere felújítási munkálatok is lassan-lassan haladnak csak a megvalósulás felé fedezethiány miatt.
(Nem nagyon szeretnék egy munkabiztonsági ellenőrzést némely helyen.
)
De azért felmerül egy-két kérdés mielőtt belevágnánk.
Például, hogy költséghatékony-e a LED-es világítás?
Erről a következő véleményt olvastam egy cikkben a Világítástechnikai Társaság MEE honlapján:
A LED lámpatestek ára lényegesen nagyobb, mint a hasonló fényáramú nátriumlámpás lámpatesteké. Minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb a különbség. Ugyanakkor, ha LED-es lámpatest fényeloszlása illeszkedik a világítási feladathoz, akkor a lámpatestek osztástávolsága vagy teljesítménye csökkenthető, ezáltal energia takarítható meg. A szabványos világítási követelmények teljesülését és az energia-megtakarítás mértékét minden esetben számítással kell ellenőrizni. A hosszú élettartam miatt ritkábban kell fényforrást cserélni, de az egyéb karbantartás költségével számolni kell. A LED-es rekonstrukció megtérülését az élettartam-költség alapján kell megítélni.
Valamint - osztályom, a Műszaki Osztály feladatait szem előtt tartva -, hogy a LED-ek hosszú élettartama valóban karbantartás mentességet, spórolást jelent-e?
Nem gondolom, mert a következőket olvastam a neten.
"Továbbra is szükséges a lámpatest tisztítása. LED lámpatesteknél különösen fontos a megfelelő hűtés fenntartása. Ha a hűtőfelület elpiszkolódik a rárakódott por vagy madárürülék miatt és nem úgy van kialakítva, hogy az eső könnyen lemossa, akkor a karbantartás elmaradása a lámpatest fényének nem várt csökkenéséhez vagy akár a lámpatest meghibásodásához is vezethet.
A hosszú élettartam során - kis valószínűséggel, de - szükségessé válhat az elektronika cseréje. A tartószerkezet, a vezetékezést ellenőrizni, karbantartani kell, hasonlóan más technológiájú lámpatestekhez."
IBM
arcsi