LED-es világítás (*)

A Magyar Létesítménygazdálkodási Szövetség nyilvános létesítménygazdálkodási fóruma.
A fórumok szervere a leveleket, értesítéseket az info@fmguru.hu e-mail címről küldi. Ha biztos akar lenni, hogy megkapja a leveleket, javasoljuk, lépjen kapcsolatban az Ön cégének az informatikai részlegével, és kérje, hogy vegyék fel az info@fmguru.hu e-mail címet a a spam szűrőben megbízhatók közé.

LED-es világítás (*)

HozzászólásSzerző: nemethgabor » 2011.01.08. 19:09

Cégünknél a 2011-es évben tervezzük a kültéri közvilágítási rendszer rekonstrukcióját. Első menetben a legrégebbi higanygőz lámpák cseréjét tervezzük. 2 hete 6 db LED-es lámpatestet kaptunk kipróbálásra. Ennek kapcsán indítanék egy fórum témát, ahol várnám a hozzászólásokat, esetleges meglévő tapasztalatokat, illetve saját tapasztalataimról is beszámolnék.
nemethgabor
 
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2010.11.15. 11:36

Re: LED-es világítás

HozzászólásSzerző: nemethgabor » 2011.01.10. 21:18

A két hete felszerelt lámpatestek nagyon meggyőzően üzemelnek. A régi típusú 250 W-os higanygőz lámpákkal szemben a fogyasztásuk 100 illetve 60 W körül van. Ez gyári adat, de fogyasztásmérőt is tettünk rájuk, úgyhogy pontos adatok is lesznek. A fény irányítottsága (megvilágított terület) nagyon pontosan beszabályozható. Csak a kívánt területet világítja be, gyakorlatilag nincs fényszennyezés. A szubjektív megítélés is nagyon pozitív.
Nagy kérdés azonban az élettartam. A gyártó min.10 évet mond, 5 év garanciával :( !
Ez az idő nagyon rövid volt ahhoz, hogy az esetleges meghibásodást vagy megvilágítási szint csökkenést észleljünk. Van valakinek mérése, vagy tapasztalata ?
(Tudomásom szerint több önkormányzat is próbálkozott, de akiket én ismerek azok nagyon laikusok !)

Az 5 év egyébként éppen a megtérülési ideje lenne a beruházásnak. Minő véletlen !
nemethgabor
 
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2010.11.15. 11:36

Re: LED-es világítás

HozzászólásSzerző: bozsozoltan » 2011.01.18. 22:35

Érdemes lenne utána nézni, hogy akár a tesztre kapott lámpatestek, akár a hasonló termékek mióta vannak forgalomban Magyarországon, illetve egyáltalán hány éve gyártják ezeket a legújabb generációs LED-es lámpákat. Lehetséges, hogy nem is telt el még annyi idő, hogy egyáltalán mérni lehessen, mennyi idő után kezdenek el tönkremenni ezek a lámpák. Talán külföldön több tapasztalat gyűlt már össze ezekről.
bozsozoltan
 
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2010.11.14. 09:21

Re: LED-es világítás

HozzászólásSzerző: nemethgabor » 2011.01.20. 22:20

Sajnos az élettartamra vonatkozóan én is csak irodalmi adatokat találtam.

Két, kicsit reklám szagú cikk a GE LED-es utcai lámpáiról. Ezek is jelentős energia megtakarításról írnak (50%) + 80%-os karbantartási költség csökkenésről.
http://pressroom.geconsumerproducts.com ... 86447.aspx
http://www.businesswire.com/news/home/2 ... s%E2%80%99

Ez egy régebbi installációról szóló cikk, ahol egy 2008-as projektről írnak. Ezek szerintem régebbi tip.LED-ek. Ezt a "csak" 42%-os energia megtakarításból gondolom és abból, hogy jelentős (43%) megvilágítás (LUX) csökkenést említenek. Mi ilyet a próba lámpatesteknél nem tapasztaltunk.
http://progress-energy.com/custservice/ ... Report.pdf

Lassan 1 hónapja üzemelnek nálunk a lámpák és most fogunk ismét mérni. Ha megvannak az eredmények, felteszem őket.

Üdv mindenkinek !

Gábor
nemethgabor
 
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2010.11.15. 11:36

Re: LED-es világítás

HozzászólásSzerző: slezaksandor » 2011.01.21. 21:23

Szia Gábor!

Amióta államilag támogatott az energia megtakarítás nagyban megnőtt a gyártó/kereskedő cégek száma led témában is. A mi irodaházunknál is szerettek volna ledes fénycsöves lámpatesteket beszerelni, de elvetettük ezt, hisz nálunk "nem jöttek ki jó számok":-)
Keop pályázaton lehet nyerni uniós támogatást, érdemes körbenézni, főleg, hogy a héten jelent meg a Széchenyi II.
Ebben a zöldenergia támogatás nagy hangsúlyt kap.

A cég, akik ugyanúgy mint Ti a köz, térvilágításra mentek rá, a Ledmagic márkát gyártják, a referenciájuk között már szerepel közvilágítás, magyar fejlesztés, gyártás. www.led-magic.hu
A honlapon a pályázatíró is megtalálható.

Töltök majd fel anyagot led témában, szedtem már össze én is elég sokat.

Üdv.
slezaksandor
 
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2010.11.15. 16:39

Re: LED-es világítás

HozzászólásSzerző: Gyugyi Andrea » 2011.02.08. 15:02

Sziasztok!

Nálunk is vizsgálták kollégáim LED technológia bevezetését a T2 terminálok felújítása kapcsán, de összességében nem az lett az eredménye, hogy „IGEN, ez kell nekünk!” . Az érvek, észrevételek az alábbiak voltak:

- maga a LED technológia túl fiatal még ahhoz, hogy biztonsággal kijelenthető legyen, hogy a gyártól által vállalt 50 000 órát ( ami ugye 5,7 év 7/24-es használat esetén!)valóban tudja a fényforrás és ugye garancia csak 1 év van rá ….. (legalábbis nekünk akkor ilyen ajánlatunk volt)

- egy hagyományos fényforrással rendelkező rendszer kiépítésnél közel 3 -4 szer annyiba kerül, ha LED –es technológiát építünk ki

- bár már leküzdöttek a gyerekbetegségeit a technológiának ( ugye régebben rontotta pl. a hálózati jellemzőket) de mára már a hagyományos fényforrások (fénycsövek) is fejlődtek annyira hogy a régebben vállalt 10-15 000 óra üzemidő megnőtt 30-40000 órára és a fejlesztések miatt a LED –es technológia már csak 20-30%-kall hatékonyabb

- jelenleg az utas csarnokokban nálunk kisülőcsöves nátrium fényforrások vannak és ezek ugyan olyan hatékonysággal üzemelnek, mint LED-es társaik, ráadásul olcsóbbak is, így az lett a következtetés, hogy ilyen területeken egyértelműen nem éri meg LED-re váltani

- azokon az alacsony belmagasságú területeken, ahol fontos a színfelismerés (pl. poggyászkiadó tér, indulási tranzit) csak abban az esetben érné meg LED-re váltani, ha valóban tudják az ígért 50 000 órát és 7/24-ben égnek (és ahogy írtam erre egyelőre nincs garanciát nyújtó tapasztalat) de ehhez is nagyon pontos, hely-specifikus számítások kellenének.

Úgyhogy egyelőre nálunk úgy tűnik marad ami van……
Gyugyi Andrea
 
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2010.11.29. 12:39

Re: LED-es világítás (*)

HozzászólásSzerző: hentergrete » 2011.02.14. 10:12

Sziasztok!

Én még tavaly felkértem az egyik épületünk kapcsán energiaracionálási céllal egy energetikai szakértőt, aki készített egy tanulmányt. Ebben kitért a LED-es techológia használatára. A mi esetünkben konkrétan 5-6 millió Forintos beruházásra lett volna szükség ahhoz, hogy jelentős energia megtakarítás legyen elérhető.
Ebből a tanulmányból a LED techológiáról írt részt megosztom veletek a csatolt dokumentumban.

Üdv mindenkinek.
Gréte
Csatolmányok
LED tchnológia.pdf
(965.98 KiB) 1131 alkalommal.
hentergrete
 
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2010.11.13. 17:47

Re: LED-es világítás (*)

HozzászólásSzerző: gurtlermiklos » 2011.02.21. 11:23

Sziasztok

Valóban jó megoldásnak tűnik a led világítás, főleg azokon a helyeken ahol sokat használják, és nem okoz problémát a viszonylag koncentrált fény.
Ami kockázatot jelenthet egy ilye világításra való áttéréskór az a ki nem taposott út. Nincs elég tapasztalat élettartalommal kapcsolatba, amint látom a megtérülési számításokat az eladó cég végzi. De a fő kockázat szerintem abban rejlik, hogy a ledes fényforrások ára néhány éven belül drasztikusan csökkenhet. Lehet, hogy érdemesebb néhány hónapot ,évet várni a befektetéssel.
gurtlermiklos
 
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2010.11.04. 17:34

Re: LED-es világítás (*)

HozzászólásSzerző: bozsozoltan » 2011.02.21. 20:34

Én is azt látom, hogy a LED technológiát a zöld és az innovatív jelzővel próbálják eladni a tudatlan vevőknek. A tudatlanság oka pedig az, hogy még senki nem ismeri a legújabb generációs LED technológiának a ténylges hatását életciklusokon át. Így csak a marketing maszlagra hagyatkozhat az ügyfél, a tapasztalatokra még nem. Ha én lennék döntési helyzetben, még várnék vele pár évet.
bozsozoltan
 
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2010.11.14. 09:21

Re: LED-es világítás (*)

HozzászólásSzerző: niklaiviktor » 2011.02.23. 18:53

Sziasztok!

A napokban olvastam, hogy a LED-s világítási megoldások az elfogyasztott energia minél jobb felhasználására nyújt lehetőséget. A gyártástechnológia fejlődése egyre jobb fényhasznosítást, színvisszaadást tesz lehetővé, valamint egyre nagyobb élettartalmat biztosíthat. Szándékosan fogalmaztam feltételes módban, hiszen a LED-ek rengeteg előnnyel rendelkeznek már napjainkban is, és valószínűleg még többet rejtenek magukban, mint amit ma elképzelni tudunk…

A LED-s fényforrások élettartalma erősen függ a kialakításuktól (E27 fejjel szerelt LED-s spotlámpa,E27 lámpatest teljesítmény- MR16 foglalatú, GU-10-es foglalatú, folyadékhűtésű LED-s lámpatest, LED-del, „kukorica” formájú LED körte, SMD-LED lámpatest stb.) A retrofit LED lámpák ( „kukorica” formájú,E-27-es LED lámpák, SMD LED lámpatestek) kevésbé tartósak, mint az egyedi gyártásúak (megfelelő hűtőfelülettel ellátott). Felmérések alapján a legtöbb retrofit LED lámpatest élettartalma nem éri el az 1000 üzemórát sem., és a 100 000 üzemóra is, csak elmélet, hiszen még nem végeztek ilyen hosszú kísérletet. A jelenlegi tesztek állítólag 60 000 üzemóránál tartanak.

Végül még egy, szerintem érdekes gondolat a LED-s világítással kapcsolatban.

A gyors fejlesztések és újabbnál-újabb foglalatok, tokozások megjelenése folyamatosan kiszorítják a régieket. Vajon pár év múlva a most megvásárolt berendezéshez kapható lesz-e alkatrész karbantartáshoz, vagy rendszerbővítéshez?
niklaiviktor
 
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2010.11.28. 21:00

Következő

Vissza: FM Guru Fórum

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron