Sziasztok,
Sajnos ez a cikk a kis magyar valóságot írja le: Én a cikkhez igazodva pontokba szedve írnám le a véleményemet a témakörrel kapcsolatban:
Mi vezetett ide:
Véleményem szerint a bár a munkaerő kivándorlás erős az országban, de nem csak ez a folyamat sorolható ide. Magyarországon még van és hatályos egy olyan törvény, mely szabályozza a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását. Illetve "legális" visszafoglalkoztatását. Hiszen ma is tömegével vannak olyan alacsony nyugdíjjal rendelkező állampolgárok, melyek takarítás munkakörből mentek el nyugdíjba és még sem dolgozhatnak. (legálisan) Pedig a nyugdíjuk nem elegendő a tisztes megélhetéshez.
Csatolok is egy érdekes cikket:
https://www.nyugdijguru.hu/nyugdij/nyug ... i-2017-benVéleményem szerint, ami ide vezetett a nem megfelelő- gazdasági politika és - előretekintés. hiánya. Először határon belül kell rendezni a viszonyokat. Visszafoglalkoztatottság, alacsonyabb végzettségű réteg (közmunkánk kívüli) versenypiacra terelése és a legfontosabb a bérkérdés.
Mit tett a hiány:
Jelenleg a fennmaradó cégek többsége, a jobb kereseti lehetőséget a megmaradt munkaerő túlhajszolásában tudja megadni. Az alacsonyabb társadalmi rétegből származók, könnyebb hajszolható, (napi 12-14 óra) természetesen nem hivatalosan. Így akár könnyedén elérve a megélhetéshez egy kicsivel több bérplafont.
Ennek negatív visszacsatolása az, hogy a munka minősége meredeken esik vissza. A vállalkozó tudja, hogy a beszűkült piaci viszonyok miatt a megrendelő nem minden esetben jár el elégséges minőséggel szemben.
Ha biztonsági szempontokat is figyelembe veszünk, akkor a vegyszerek nem megfelelő használatát is vizsgálni kell amiatt is, hogy a munkaerőhiány miatt olyan emberek is dolgoznak (beugróként) melyek semmilyen képzést nem kaptak a felhasználható anyagokról és annak célfelhasználásról.
Ez is a végfelhasználón csapódhat le.
A munkakörnyezetről nem is érdemes beszélni. A nyugat-európaival labdába sem rúghat.
És itt még nincs vége....
Az elvándorlás folyamata egy trend. Magyarországnak gazdaságilag nem érdeke a bérek megemelése. Így csak külső munkaerő pótlással érhető el a szükséges cél.
Erre kezdeményezés is van:
http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/250-ez ... -az-mgyoszGondoljunk bele 250.000 Fő? Más náció, más kultúra. Ugye ezzel foglalkozik a közmédia folyamatosan. (migráció) Társadalmi feszültégek keletkezhetnek.
Miből meríthetünk?
Könnyen megválaszolható ez a kérdés. A takarítási technológia nem rejt magában akkora változtatást, innovatív megoldásokat, mely munkaerő pótlást eredményezhet. Így egyet értek a cikk írójával.
Jelenleg:
- minőségi munkaerő. (megfelelő bérezéssel)
- létszámfeltöltő munkaerő. (bérezéstől függetlenül alkalmatlan jó és önálló munkavégzésre.)
Jövő:
- Nyugdíjasok visszafoglalkoztatása,
- Külföldi munkaerő bevonása, (szigorú szabályozás mellett)
Ez sem egy szép jövőkép, de működő modell lehet.
Munkanélküliség kontra munkaerőhiány:
Jelenleg a szociális juttatások megkurtítása pont azért kezdődött el 2010-ben, hogy a munkanélküliség ne legyen jövedelmező bizonyos rétegekben. Ez úgy gondolom ez egy sikeres program. Már csak az a réteg nem dolgozik Magyarországon, melynek genetikai adottsága nem teszik lehetővé. Ez nem oldja meg a problémát.
Hol mutatkozik meg leginkább a munkaerőhiány:
Véleményem szerint nincs most olyan terület, ahol ezzel a jelenséggel nem küzdenek.
Miből és mennyire futja?
Amíg a szolgáltató nem tud úgy árat emelni, hogy a végfelhasználó ezt elfogadja, addig ez egy ördögi kör. Ha a szolgáltatás díjazása 85-100%-át bérköltség teszi ki, addig nincs miről beszélni.
Haszon a nemszolgáltatáson:
Ezt már egy előző pontomban írtam. Szolgáltatási szint csökkenés.....
Érdeklődőt is nehéz találni, nemhogy munkavállalót:
-Bérkérdés ez a pont is. Ez nem oldja meg egy pálya modell.
Még egy jó darabig nőhetnek a bérek?
Szerintem ezzel a piac egy kicsit vissza is él. Az eddig középszinten kereső diplomások mellé felzárkóztak a jó szakmunkások. Már akik itt maradtak Magyarországon! Jelenleg a diplomások bérének folyamatos szinten tartása nincs előtérbe helyezve.(ha nem doktor, mert ez rájuk nem vonatkozik) Így a következő elvándorlási hullámot Ők fogják megindítani. (bár aki jól beszél nyelvet már elment) Akkor lesz igazán baj ebben az országban, ha az értelmiségi (állami pénzen kinevelt) gondolkodó is elmegy.
Takarításra visszatekintve, ha nincs aki letárgyalja a szerződést, árazza a folyamatokat, akkor mi lesz? Fordítva közelítettem meg a problémát, de szerintem ebben is láthat mindenki igazságot.
Mit lehet tenni ebben a helyzetben tenni?
Ki kell fehéríteni az ágazatot, mely áremeléssel fog járni. Így meg kell győzni a megrendelőt, hogy árat kell emelni. De erre egy üzleti tervet kell írni, mit kap cserébe. Szerintem nem lehetetlen. Innen kell elindulni.
Három pontba fogalmaznám meg a terület sikerességének titkát:
- bizalom visszaszerzése,
- normális szolgáltatási szint bevezetése,
- béremelés
Én csak 1 évig voltam olyan vezető, akihez a gondnoksági csoport is hozzá tartozott és akkor még nem alakult ki ilyen munkaerőhiány az ágazatban. Bár már akkor is gond volt a minőséggel a nyomot közbeszerzések miatt.
Így zárva a soraimat 1-2 éven belül elválik, hogy lesz-e baj a kóros munkaerőhiányból.
Üdv:
Pápai Norbert
.